Tratare namoluri
»
» »In prezent, tratarea si epurarea apei sunt procese bine cunoscute, cu un grad mare de aplicare si care sunt realizate la inalte niveluri ale tehnicii actuale.
Namolul care rezulta din aceste procese reprezinta o adevarata provocare pentru industria de tratare a apei, in special pentru minimizarea volumului de reziduuri obtinute, deci diminuarea volumului de namol care trebuie prelucrat sau depozitat.

Namolurile rezultate din statiile de epurare a apelor uzate provin din diferite etape ale proceselor de epurare si contin, atat compusi cu valoare agricola (materii organice, nutrienti), cat si poluanti ca : metale grele, substante organice toxice si agenti patogeni.
Caracteristicile namolurilor depind de gradul de poluare si natura poluantilor din apele uzate supuse epurarii si de metodele de tratare a namolurilor. Inainte de valorificare sau depozitare, namolurile trebuie sa fie supuse tratarii, cu scopul de a reduce conținutul de apa, proprietatile de fermentare si prezenta agentilor patogeni.
In acest scop, SNF FLOERGER dispune de si continua sa produca noi tipuri de floculanti si coagulanti pentru ingrosarea/deshidratarea diferitelor tipuri de namoluri, ca de exemplu :
- namoluri primare
- namoluri biologice
- namoluri mixte (primar + biologic)
- namoluri fermentate
- namoluri fizico-chimice
- namoluri minerale
Floculantii si coagulantii Floerger pot fi selectati in functie de tipul namolului ce trebuie conditionat (ingrosat/deshidratat), dar si in functie de echipamentul ce urmeaza a fi utilizat :
- celule de flotatie
- filtre gravitationale
- filtre cu tambur rotativ
- filtre cu banda
- filtre presa cu rame centrifuge