Protectia mediului

» Protectia mediului

6

Protejarea mediului este insusi scopul pentru care SNF a fost creat. Prin urmare, politica sa in domeniul protectiei mediului a fost intotdeauna in centrul strategiei sale, se bazeaza pe angajamente si obiective clare si se realizeaza prin obiective concrete urmarite prin indicatori specifici.

SNF reprezinta un bun partener de dezvoltare durabila, iar in scopul oficializarii si gruparii tuturor actiunilor in domeniu intr-un sistem de management global, compania a realizat si certificarea sa conform ISO 14001, ca dovada a angajamentului total in domeniul protectiei mediului. A fost stabilita declaratia de management si programul pentru dezvoltare durabila, si actiunile sale interne in derulare. Interesele esentiale sunt legate de protectia mediului, cercetarea resurselor naturale si conservarea resurselor pe cale de disparitie, greu sau neregenerabile : apa, titei si minerale. Produsele SNF sunt realizate pentru a proteja si optimiza resursele planetei, cu respect pentru omenire, mediu, legislatie si parteneri de afaceri.

Sistemul de management al riscului (pentru prevenirea accidentelor majore, ca parte a unui program continuu de imbunatatiri a sigurantei instalatiilor si transportului produselor) prevede responsabilitatile individuale, instruirea conducerii, dezvoltarea unor tehnici proprii de analiza sistematica a riscului si dezvoltarea programelor de inspectie si monitoring si este subiectul unor audituri interne, dar si externe. Au fost imbunatatite permanent procedurile si s-a asigurat dotarea cu resurse, atat materiale cat si umane, s-au elaborat planuri de estimare a riscului si de actiune, care asigura mobilizarea rapida a unei retele multidisciplinare de competente

si tehnici. Concluziile trase din fiecare accident produs sau potential sunt sistematizate sub forma de rapoarte care prezinta circumstantele si consecintele fiecarui incident, o analiza a cauzelor producerii lor si recomandari practice, pentru a se valorifica experienta existenta si a se evita repetarea lor.

Activitatea firmei se desfasoara in conformitate cu politica de dezvoltare durabila, fiind implementate proceduri de protectia mediului bazate pe principiile de baza ale acesteia. S-a realizat si afilierea la initiativa ONU privind „Pactul global” (platforma program pentru desfasurarea afacerilor, continand 10 principii de baza pentru domeniile drepturilor omului, dreptului muncii, anticoruptiei si protectiei mediului).

SNF a actionat permanent si in domeniul managementului deseurilor, pentru reducerea impactului asupra mediului al activitatilor sale. Au fost cautate solutii de depozitare adaptate fiecarui tip de deseu, cu accent pe sistemele de valorificare si s-a implementat sistemul de urmarire a deseului pana la tratarea finala si de monitorizare a costurilor si cantitatilor prin indicatori. Deseurile sunt stocate in fiecare atelier de productie si sunt ridicate de echipe specializate, care le transporta in zone special amenajate pentru fiecare tip (otel inoxidabil, de fier si cupru, hartie, lemn, sticla, componente electronice, plastic, etc.), precum si in functie de gradul de periculozitate al produsului cu care au fost in contact.

Pe baza unor proceduri se urmareste pentru fiecare deseu originea si trasabilitatea in timpul transportului si pana la depozitarea finala si se stabilesc indicatorii specifici pentru deseuri. Sunt urmarite destinatia (valorificare, incinerare, furnizare de servicii, etc.) si costurile legate de tratarea deseului (transport, tratare, taxa generala pentru activitati poluante, inchiriere mijloace transport, etc).

Unul dintre obiectivele de baza care stau in centrul strategiei si politicii SNF in domeniul protectiei mediului este si estimarea corecta a emisiilor sale gazoase cu efect de sera, prin efectuarea unui bilant de carbon si determinarea amprentei de carbon. Primul sau bilant de carbon a fost efectuat in anul 2007, iar de atunci s-a activat puternic nu numai pentru reducerea emisiilor, ci si pentru optimizarea sistemului de colectare a datelor necesare pentru intocmirea bilantului de carbon.

In scopul asigurarii unei dezvoltari durabile a activitatilor companiei in aceasta perioada confruntata cu crize economice si energetice, a fost elaborata propria politica a managementului energetic, avand ca principal scop reducerea consumurilor (electricitate si gaze). In baza auditului energetic au fost stabilite posibilitatile efectuarii de economii si reducere a consumului energetic. Au fost identificate masurile necesare si s-a infiintat o echipa tehnica specializata in management energetic, pentru transpunerea in practica a sarcinilor aferente si careia i s-a conferit autoritate pentru luarea de masuri in vederea reducerii costurilor energetice.