Economisirea apei
»
» »Polimerii organici din gama FLOBOND reprezinta o gama de agenti organici pe baza de poliacrilamida (PAM), care fac posibila reducerea eroziunii solului datorata scurgerii apei pe suprafata si cresc permeabilitatea solului (prin aglomerarea particulelor fine de sol, care altfel ar fi antrenate de scurgerile de apa de suprafata).
In functie de textura solurilor cultivate si de modul de irigare utilizat, FLOBOND creste cantitatea de apa disponibila pentru radacini, diminuand totodata si volumul apei de irigare.

Scurgerile pe suprafata solului, eroziunea si lixivierea sunt puternic diminuate , ceea ce conduce la o economie in utilizarea produselor folosite ca ingrasaminte sau alte produse adaugate.
Toate produsele din gama FLOBOND sunt foarte vascoase in apa. Prin simpla injectare in apa de irigare sau prin utilizarea de pastile solubile, cateva mg/l de FLOBOND permit cresterea vascozitatii apei.
Actiunea acestui produs va forma agregate compuse din particule fine in stratul superior al solului, corespunzand zonei radacinilor plantelor.
Aceste agregate modifica porozitatea solului si cresc valoarea rezervei utile.
FLOBOND creste coeziunea solurilor slab structurate, astfel incat in apele scurse este antrenat putin sediment. Rezultatul este o reducere medie de 95% a eroziunii solului.
Este conservata de asemenea si porozitatea solului, mentinand o excelenta capacitate de infiltrare a apei in sol (+35% la solurile argilos-nisipoase si 50% la solurile argiloase).
FLOBOND reduce de asemenea in mod considerabil si levigarea in apele scurse de pe suprafata a nutrientilor (de exemplu, o reducere cu 84% a fosfatilor si nitratilor) si a pesticidelor (atrazin, trifluralin, etc.).
FLOBOND aduce totodata si o crestere a vitezei de germinare, cu peste 35% pentru plantele sensibile la existenta unei cruste la suprafata solului (de exemplu sfecla furajera si culturile de legume).
FLOBOND are un impact redus asupra mediului, deoarece se degradeaza pe cale naturala in soluri, sub actiunea radiatiilor UV si a atacurilor microbiologice, formand CO2, H2O si azotat de amoniu. Gruparile cu azot din molecule sunt consumate rapid de bacteriile din sol. Gruparile cu carbon se descompun anual in proportie de 10 – 15 % in functie de intensitatea razelor UV.
Concentratia produsului in apele de scurgere ajunge la zero, dupa 30 min de la aplicare.
Durata eficientei in teren a produsului variaza de la 4 la 8 saptamani, in functie de conditiile agroclimatice.